Vaarscholen

Geplaatst op: 15-02-2013

Zo snel mogelijk uw vaarbewijs halen? Een vaarbewijs waarmee uw de boten kunt besturen die sneller varen dan 20 kilometer per uur, die langer zijn dan 15 meter, die een kleine buitenboordmotor hebben of een waarbij u de jetski achter kan binden? Dan heeft u een brede keuze aan vaarscholen waarbij u terecht kunt. Bij vaarscholen kunt u terecht voor verschillende cursussen waaronder vaarbewijs 1, vaarbewijs 2 en marifonie. Vaarbewijs 1 staat ook bekend als vb1 waar vaarbewijs 2 bekend staat als vba.

Effectief examineren

Wanneer u op zoek bent naar een vaarbewijs heeft u een ruime keuze aan aanbieders. Bij deze vaarscholen kunt u in de meeste gevallen binnen 8 dagdelen, inclusief proefexamens, uw vaarbewijs 1 halen. Voor de kosten kunt u rekenen op een gemiddelde van €150,00 waarbij het echter niet het gehele pakket inclusief examens betreft. Examengelden dient u los te betalen. Wel zijn er vaak proefexamens inbegrepen in het pakket. Wanneer u direct van start gaat zal het maximaal 8 weken duren voordat u in het bezit bent van een vaarbewijs en verantwoord het water op kunt.

De eisen voor een vaar examen

Om in het bezit te komen van een geldig vaarbewijs dient u minimaal 18 jaar te zijn, al is het wel mogelijk om een vaarexamen af te leggen bij een vaarschool wanneer u de minimale leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt hebt. Wanneer u een vaarexamen aflegt waarbij u het vaarbewijs behaalt terwijl u nog geen 18 bent, ontvangt de examenkandidaat een getuigschrift. Het definitieve vaarbewijs is op te halen wanneer de 18e verjaardag een feit is. Vanaf dat moment is het vaarbewijs tot de 70ste leeftijdsjaar geldig. Wanneer deze leeftijd bereikt is hoeft het varen echter niet direct op te houden. Vanaf dat moment is het vaarbewijs iedere 5 jaar eenvoudig te verlengen.