Roeiboten

Geplaatst op: 14-02-2013

Een boot is een roeiboot wanneer deze wordt voortgedreven door middel van roeispanen. Er zijn enkele verschillende versies van de bekende roeiboot, zoals bijvoorbeeld een kajak die door één persoon voort wordt gedreven of een roeiboot die vaak door twee personen wordt bestuurd. De roeiboot heeft een iconische status verworven in enkele steden, bijvoorbeeld Venetië. Hier is de roeiboot mateloos populair en maken de toeristen maar wat graag een tour door de stad met een gondel. In Azië is de Sampan een bekend vaartuig. Dit is een vervoersmiddel op het water dat personen maar ook rijst of vis vervoert. Er worden zelfs hele markten op het water gehouden: de marktkoopmannen zitten in hun bootjes met hun waar en zelf vaart u er tussendoor en kunt u op het water producten kopen.

De coracle: een aparte roeiboot

Een vergeten roeiboot is de Coracle en de kans is groot dat u hier nog nooit van heeft gehoord. Een andere naam voor de Coracle is een huidboot. De Huidboot is gemaakt van takken, riet, biezen of botten. Kortom alles wat men op de rivierbedding kan vinden. Het was een makkelijk te fabriceren bootje wat men nodig had voor korte tijd. Om bijvoorbeeld te vissen of snel een langere afstand af te leggen op het water. U kunt de grote vergelijken met de breedte van een grote skippybal.

De rubberboot

Tegenwoordig vinden we nagenoeg geen luxe roeiboten meer en gebruiken we alleen nog een rubberboot als roeiboot. Ook in de sport wordt er nog gebruik gemaakt van een heuse roeiboot. Verder is het veelal een wegwerpartikel geworden voor een dagje amusement aan de zee. Wanneer u zich wilt gaan wagen aan het zelf fabriceren van een roeiboot kunt u dit het beste doen met een kunststof zeil en een geraamte van stokken of pvc.