Motorzeiler

Geplaatst op: 15-02-2013

De eeuwige vraag die bij de motorzeiler, ook wel bekend als de motorsailer, gesteld wordt blijft toch: hoort de motorzeiler nu bij de motorboten of bij de zeilboten? Wij zullen voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen: de motorzeilboten horen bij de zeilboten thuis. Toch zult u de motorzeilers niet vaak bij zeezeilwedstrijden treffen, maar zeilen doen ze wel degelijk. De motorzeiloot heeft een zeewaardig karakter. Dit komt door de opbouw van gesloten stuurhuizen, een fors oplopend voorschip met rondom een boeisel en de hoge vrijboorden.

De grootste merken

Binnen de watersport motorzeilboten begeven zich een aantal grote merken. Deze grote merken zijn de Staverse Kotter, de Oostvaarder, de Duet en natuurlijk mogen we de LM niet vergeten. Deze motorzeilers hebben een zeer hoge comfort, een puntje wat toch zeer belangrijk is voor deze schepen. Doordat de motorzeilboot een ruime opzet heeft, is er op het onderdek meer dan voldoende ruimte om een lange reis te maken met het complete gezin. Daarbij heeft ook het stuurhuis veel ruimte en dat biedt de optie om de stuurman gezelschap te houden. Ook biedt het stuurhuis een groot uitzicht waarvan vele motorzeilers genieten. Naast deze mogelijkheden behoort ook de achterkajuit tot de mogelijkheden van een motorzeilboot.

Varen met een motorzeilboot

Wanneer u gaat varen met een motorzeilboot is het gedrag van de motorzeilboot natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo heeft u onder andere de factoren die betrekking hebben tot de boot zelf, zoals bijvoorbeeld de lengte, hoeveelheid zeil, de breedte van de boot en het motorvermogen. Daarbij zijn de weersomstandigheden en de staat van de zee ook zeer belangrijke factoren waar de motorzeilboot op dient in te spelen.