Klassieke boten

Geplaatst op: 15-02-2013

In Nederland kennen we enkele klassieke boten. Één van deze boten is een Skûtse. Dit betekent 'schuitje' in het Fries. Dit schip is gebouwd om vracht te vervoeren in Friesland. Elk seizoen had het weer een andere voorraad aan boord. Denk hierbij aan mest, aardappelen, granen en anderen grondstoffen. Dit is een goed voorbeeld van een klassieke boot uit het verleden, maar er zijn ook hedendaagse klassieke boten.

Klassieke sloepen in verschillende maten

Tegenwoordig schaart men een sloep ook onder de klassieke boten vanwege het herkenbare uiterlijk en de nostalgische look. Een sloep is voorzien van een stootrand, deze is vaak gemaakt van gevlochten touw. Sloepen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo kunt u op een willekeurige dag een grote sloep op de Amsterdamse grachten zien varen die twaalf personen kan vervoeren. Het is ook mogelijk om een kleiner exemplaar te kopen met ruimte tot ongeveer zes personen. Het verschil in kosten tussen deze twee maten vaartuigen is aanzienlijk: voor een boot voor zes personen kunt zal de rekening zo'n €18.000 bedragen terwijl een sloep voor twaald personen rond de €80.000 kan kosten.

Een klassieke boot met karakter

De boten van tegenwoordig zijn gemaakt van kunststof omdat dit materiaal het minst te lijden heeft van de weersomstandigheden. Toch kan men gemakkelijk een karakter neerzetten. Wanneer u op zoek naar een sportieve boot, dan is een witte gestroomlijnde boot iets voor u. Voor de ietwat elegantere look kunt u kiezen voor een mooie blauwe klassieke sloep met een exclusief bekleed interieur. Zodoende voldoet de klassieke boot aan de hedendaagse kwaliteitseisen maar behoud het zijn karakteristieke uitstraling. Vandaar dat men vaak kiest voor een klassieke sloep. Deze zijn namelijk te vinden in nagenoeg elk budget, geschikt voor meerdere personen en geschikt voor elk water.