Vaarbewijs

Het besturen van een boot vergt altijd concentratie en inzicht van de bestuurder. Ook is een bewijs noodzakelijk, deze vaarbewijzen zijn opgedeeld in 3 verschillende vaarbewijzen. Toch is het mogelijk om te varen zonder een vaarbewijs, bij eenvoudige kleine boten is het niet verplicht een vaarbewijs in bezit te hebben. Deze boten moeten dan ook minder dan 20 km/uur kunnen. Zodra deze boven deze snelheid komt, iets achter gebonden is of wanneer de boot langer dan 15 meter is, dient u in het bezit te zijn van een vaarbewijs.

De pleziervaart

Voor de pleziervaart is er het vaarbewijs 1 ontwikkeld. Dit vaarbewijs is niet voor alle boten geldig, maar voornamelijk voor de kleine pleziervaart die niet bedrijfsmatig wordt gebruikt. Het is echter wel mogelijk om een schip bedrijfsmatig te gebruiken met dit vaarbewijs. Wanneer het schip tussen de 15 en 20  meter is en voor bedrijfsmatig gebruik bestemd is, geldt vaarbewijs 1 ook voor deze variant. Voor vaarbewijs 2 moet u eerst vaarbewijs 1 halen en dan een aanvullend examen afleggen. Met vaarbewijs 2 is het mogelijk om met een vaarbewijs plichtig schip op alle binnenwateren te varen. Denk hierbij onder ander aan het Markermeer en het Ijsselmeer.

Marifonie

In deze tijd gaan steeds meer brug- en sluiswachters er vanuit dat de bestuurder van een schip marifoon uitluistert. Dit is een zeer handig hulpmiddel wanneer u op zoek bent naar een ligplaats in de haven. In het grote vaarwater gaat men ervan uit dat iedereen een marifoon heeft, hiermee staat iedereen in elkaar met contact. Dit zorgt voor een veilige situatie, maar het varen van een schip met marifoon mag niet iedereen. Op een schip met marifoon moet minstens een persoon het Basiscertificaat Marifonie bezitten. Dit is te behalen door het behalen van een examen die slechts €59,- kost.

Artikelen

Vaarscholen

Categorie: Vaarbewijs / 15-02-2013 12:39

Zo snel mogelijk uw vaarbewijs halen? Een vaarbewijs waarmee uw de boten kunt besturen die sneller varen dan 20 kilometer per uur, die langer zijn dan 15 meter, die een kleine buitenboordmotor hebben of een waarbij u de jetski achter kan binden? Dan heeft u een brede keuze aan vaarscholen waarbij u terecht kunt. Bij vaarscholen kunt u terecht

Lees meer...