Techniek op boten

Geplaatst op: 15-02-2013

Het bevaren van een boot vergt veel techniek, kennis en ervaring. De kleinere boten beperken zich tot snelheid maken en sturen, bij de ietwat grotere boten komen echter al heel wat meerdere aspecten kijken. Hoe gaan scheepsmotoren in zijn werk? Wat is er zo gecompliceerd aan de accu van een boot? Hoe gaat u om met het navigeren en wat is het elektrische varen nu precies? Alles over de techniek op een boot.

Scheepsmotoren

Voor de boot zijn er enorm veel scheepsmotoren waaronder te beginnen met de standaard scheepsmotoren. Daar komen nog de scheepsdieselmotoren en de buitenboordmotoren bij. Bij deze motoren heeft u te maken met een ingewikkelde techniek die de nodige deskundigheid behoeft. Booteigenaren zijn vaak zelf niet capabel om de storingen te verhelpen, voornamelijk bij scheepsmotoren is van groot belang dat u een ervaren monteur inschakelt.  Naast techniek van het technische onderdeel van de boot, heeft u ook techniek en kennis nodig om een boot verantwoord te kunnen besturen. Wat dacht u van een gedegen navigatie?

Navigeren op de boot

Voor een beginner zullen het allemaal onbekende begrippen zijn, de waterkaarten, navigatie, vaarroutes en GPS. Echter, het is zeer eenvoudig onder de knie te krijgen met de ANWB waterkaarten. Deze zijn te koop bij de ANWB voor €10,- afhankelijk van het vaargebied. Een andere oplossing voor deze ouderwetse papieren vorm staan bekend als de digitale waterkaarten. Ook deze digitale waterkaarten zijn van de ANWB die voort gevloeid zijn uit de samenwerking met WinGPS. Zorg ook dat u op de hoogte bent van mogelijke gevaren op de vaarroute zoals vaarhoogte, diepte, brughoogtes en breedte.